Se recept za nepremagljivost skriva v prehrani? Novak Djoković je opustil klasičen jedilnik teniških igralcev, črtal testenine in se odpovedal tudi kruhu.

Video tukaj: http://tvslo.si/predvajaj/omizje-o-polozaju-tenisa-v-sloveniji/ava2.105614861/

To zanimivo podrobnost je na SportForumu Slovenija v kongresni dvorani Mercurius v BTC-ju razkril Slavko Rasberger, dolgoletni direktor teniškega turnirja v Umagu, ki Djokovića odlično pozna. “Izjemen talent je, njegova telesna moč mu je dala tudi psihično stabilnost. Od otroštva je imel težave z dihanjem, imel je razne alergije. V finalu Umaga je proti Wavrinki v podaljšani igri prvega niza predal dvoboj. Njegova ekipa je videla, da bo treba nekaj narediti, in spremenili so tudi način prehranjevanja. Prehrana vpliva na telesno moč, ki je predpogoj za moč v glavi.”

Djoković je ostal preprost fant
Foruma se je pred odhodom na Odprto prvenstvo Francije udeležil tudi najboljši slovenski teniški igralec Blaž Kavčič, ki se je pred kratkim z Djokovićem srečal v četrtfinalu turnirja v Beogradu in izgubil v dveh nizih: “Nekaj posebnega je bilo igrati z njim. Prisili te, da se pomikaš nazaj, čeprav veš, da moraš stati bližje črte. Vsak udarec si bolj nazaj in potem naenkrat ne moreš več do žoge.”

24-letni Kavčič pozna srbskega igralca še iz mladinskih let in pravi, da se ni spremenil: “Še vedno je preprost, pozdravi me, čestita za rezultate.” Kavčič se je med stoterico najboljših igralcev sveta prebil le s trdim delom. Pravi, da je dal na igrišču vedno vse od sebe, in se spominja, kako je vstajal ob šestih zjutraj ter treniral servis.

Zakaj nas ne pokličete?
Medtem ko slovenski moški tenis šele zadnje čase lovi priključek s svetovnim vrhom, so Slovenke že ob koncu 90. let zmagovale na WTA-turnirjih. Članica nadarjene generacije je bila tudi Tina Križan, ki se čudi, da niti zveza niti mlajše igralke ne izkoristijo njihovih izkušenj in znanja. “Pokličite nas! S svojimi izkušnjami in poznanstvi v svetovnem tenisu menimo, da lahko našemu teniškemu prostoru ter pri samem delu z mladimi tenisači še veliko damo.”

Slovenci se ne zavedamo uspehov Srebotnikove
Prepričana je, da uspehe Katarine Srebotnik med dvojicami javnost premalo ceni: “Ne zavedamo se, kakšne uspehe dosega, vse se nam zdi samo po sebi umevno. Koliko turnirjev za grand slam je že osvojila med mešanimi dvojicami! Mislim, da je slovenska publika preveč razvajena. Polona Hercog je sicer odlična igralka, toda za zdaj ji ne sega do kolen. Ima pa potencial. Za njo je spet praznina. Kje so igralke takega kova, kot je Katarina? Ta generacija je bila res nekaj posebnega in se rodi le vsakih 30 let. Treba je bolj ceniti takšne dosežke!”

Umberger obljubil nov teniški center
Za slovenski tenis ni dobra novica, da ženskega WTA-turnirja v Portorožu ne bo več. Predsedniku Teniške zveze Slovenije Marku Umbergerju se to zdi precej pričakovano, saj je gospodarstvo v krizi in je težko dobiti sredstva za organizacijo takega turnirja. Po njegovem mnenju je nekaterim mlajšim igralkam turnir prej škodil, kot koristil.

Umberger je lepi množici ljubiteljev tenisa, ki se je zbrala na SportForumu, obljubil, da bo zveza zgradila nacionalni teniški center, da bo “zaprla usta vsem tistim, ki trdijo, da slovenski igralci nimajo dobrih razmer za delo”.

Vse pač ni v denarju, kar je ob koncu potrdil tudi Rasperger: “Bolj kot denar je za uspeh določenega tenisača pomembna neskončna želja po delu. Igralke in igralci morajo biti talentirani za delo, slednje pa nato prinese rezultate. Tako kot je rekel Kavčič: Treba je vstati ob šestih zjutraj in trenirati!”
Vir:www.rtvslo.si

64789361_tenis-1