Mr.peRFect: 100. finale, 70. naslov – 6. na zaključnih mastersih!

LONDON, VB – Teniški as Roger Federer ostaja Mr.peRFect! V jubilejnem 100. finalu je prišel do 70. lovorike in 6. naslova na zaključnih turnirjih serije masters, kar ni uspelo še nikomur.

phpthumb_generated_thumbnailjpg
”Tenis je igra v kateri na koncu zmaga Roger Federer”, bi lahko opisali zaključni del teniške sezone 2011. Kako tudi ne. 16-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam, ki je bil v letošnjem letu v senci Srba Novaka Djokovića, se je vrnil še večji, še boljši. Po OP ZDA ni izgubil niti enega samega dvoboja, zmagal v Baslu in mastersu v Parizu, za piko na ‘i’ pa je na zaključnem turnirju osmerice, t.i. dogodku ATP World Tour Finals slavil na izjemen način. Spet ni izgubil niti enega obračuna, v velikem, nedeljskem finalu pa v razprodani londonski O2 Areni tretjič v zadnjih 14. dneh pospravil s Francozem Jojem-Wilfriedom Tsongo, tokrat z rezultatom 6-3, 6-7, 6-3.

Ostali komentarji na finale

Ja, letošnja teniška sezona se je končala podobno kot lanska, z zmago 30-letnega švicarskega teniškega virtuoza Rogerja Federerja. Pred nami je sicer še finale Davisovega pokala v Sevilli med Španijo in Argentino (2.-4.december), nato pa se lahko v miru spočijemo (1 mesec) in pripravimo na naslednje leto, ko nas vsekakor čakajo novi veliki obračuni najboljših teniških mojstrov sveta, ki se najprej zberejo na drugem koncu zemeljske oble, kjer bo že konec januarja prvi vrhunec – OP Avstralije v Melbournu, kjer bo lovoriko branil Novak Djoković.

Roger Federer, tenisač, ki je s 6. naslovom na zaključnih mastersih podrl še en mejnik v zgodovini belega športa

Roger Federer, tenisač, ki je s 6. naslovom na zaključnih mastersih podrl še en mejnik v zgodovini belega športa

4. nosilec zadnjega turnirja sezone v Londonu si je že včeraj priigral ponovno 3. mesto na ATP lestvici, danes pa je vse skupaj le še dvignil na višji nivo. 100. finale v karieri je začinil s 70. lovoriko, ki jo je v roke dobil po 2 urah in 18 minutah finala z Jojem-Wilfriedom Tsongo.

Federer je s tem na bančni račun vpisal dodatnih 1,630,000 USD ter se bliža 70 milijonom samo iz turnirskih nagrad. Današnja zmaga ga je tudi izenačila z Ivanom Lendlom, ki je do danes vodil po številu zmag na zaključnih mastersih (39-10), s tem, da ima neverjetni Švicar tri poraze manj in en naslov več.

V 1. nizu je Federer prišel do brejka v prelomni 8. igri, ravno ob pravem trenutku. Zadel je tri bekend winnerje za tri brejk priložnosti in Tsonga ni imel več izhoda. Že na začetku 2. niza je bil Francoz spet pod pritiskom potem, ko je na servis igri napravil kar dve dvojni napaki, a se je nato z asi rešil. Tudi v nadaljevanju se je teniški ‘Mohammad Ali’ reševal z izjemnimi potezami, še posebej pa je navdušil v 10. igri, ko je Federer že serviral za zmago. Z ribrejkom je odpeljal tekmo v podaljšano igro, ki pa je postregla z novo dramo. Švicar je vodil že 4-2, pri 6-5 pa zapravil zaključno žogico za osvojitev naslova. Lahko rečemo, da je Tsonga ohranil mirno kri in tajbrejk nato vpisal na svoj račun, kar je pomenilo, da bomo gledali odločilni niz.

Oba sta igrala z vsako igro bolje ter prikazala vrhusnko predstavo. Pri 3-4 je Francoz rešil 0:30 na svoj servis, ne pa tudi igre. Res, da je Federer potreboval tri žoge za brejk, a uspelo mu je streti Tsongo, ki v naslednji igri ni imel veliko možnosti za ribrejk.

Baselčan se je veselil 64. zmage v sezoni in 6. naslova na zaključnih mastersih, kjer je bil v finalu tudi leta 2005, kjer ga je premagal David Nalbandian. Na drugi strani je 26-letni Tsonga poskušal kot prvi Francoz priti do lovorike na turnirju najboljše osmerice, ta teden pa je skupaj zadel 42 asov in končal leto na vodilnem mestu s skupnim številom 825.

Vir:www.tenissportal.si