Člani Teniškega kluba Portovald v sestavi Ema Derganc, Jelena Kovačević, Lana Dragman, Zala Jakše, Kaja Počervina, Ana Tolar, Karin Volt, Samuel Pate, Gal Bobnar in Jure Andolšek s trenerko Ano Benčina in zdravnico Biljano Marić Kovačević, dr.med. spec. spl. med.  so v torek 25.8. ob 9.30 uri odpotovali na  TRICOLORE ŠPORTE IGRE (TRICOLORE SPORT GAMES), ki so potekale v italijanskem mestu Reggio Emilia v času od 25. do 30. avgusta 2015. Igre so poimenovali tudi kot Olimpijske igre mladih. Potekajo že petič po vrsti, na vsake štiri leta. Letošnje leto se je iger udeležilo okoli 1000 mladih športnikov iz 18 držav, tudi iz Kitajske, ZDA, Paragvaja, Mozambika, Palestine in drugih. Projekt poteka pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja.
V torek, 25.8 smo v popoldanskih urah prispeli v mesto Reggio Emilia. Po nastanitvi v učilnicah srednje šole je sledila večerja ter zaslužen počitek. Prvi, otvoritveni dan je bil za tenisače tudi tekmovalni dan. Zjutraj smo odpotovali v bližnje mestece Correggio, kjer je bil naš teniški center. Po opravljenem žrebu so sledile prve tekme. Prva je na igrišče stopila Kaja Počervina, ki je z rezultatom 0:2 v setih zgubila proti Madžarki Lili Thodory, ki je bila na koncu tretje uvrščena v kategoriji U12 skupaj z našo Zalo Jakše. Sledila je tekma med Jeleno Kovačević in Madžarko Reka Bersos. Jelena je z rezultatom 2:0 v setih dvoboj dobila in se uvrstila v četrtfinale U12. Sledil je dvoboj Gala Bobnarja z kasnejšim zmagovalcem turnirja U16 Moldavcem Matcovschi Mihai. Gal je moral priznati premoč državnega reprezentanta Moldavije in dvoboj zgubil 0:2 v setih. Na igrišče sta prvi dan stopila tudi Lana Dragman in Samuel Pate. Lana je po borbeni igri proti italijanski Gallinari Matilde tekmo žal zgubila 0:2 v setih. Samuel Pate v osmini finala ni imel težkega dela. Italijana Fabia Molinellia je premagal z rezultatom 2:0 v setih in se prebil v četrtfinale, kjer ga je čakal prvi nosilec turnirja U12. Prvi dan smo tako s tekmami zaključili. Povratek domov, večerja in odhod na nepozaben dogodek – otvoritev Mednarodnih iger mladih. Kot se spodobi na olimpijskih igrah, so se ekipe posameznih držav predstavile na osrednjem trgu. Sledil je kulturni program in prižig ognja v znak otvoritev iger, katerega je prižgal slavni italijanski smučar Giuliano Razzoli skupaj s italijansko paraolimpijko. Vzdušje na trgu je bilo res nepozabno in občutki neprecenljivi.

Četrtek je bil za nas drugi tekmovalni dan. Odvijala so se četrtfinalna srečanja. Prvi je na igrišče stopil Jure Andolšek. Z rezultatom 2:0 je premagal domačina Andrea Bizzarri. Sledil je dvoboj med Jeleno Kovačević in kasnejšo zmagovalko turnirja Italijanko Dalilo Simonetti. Jelena je z borbeno igro žal  morala priznati premoč Italjanke in dvoboj zgubila z rezultatom 0:2 v setih. Prvič je na teren stopila tudi Ema Derganc. V tretji četrtfinalni tekmi je z zelo lepo igro ter nasmehom na obrazu Ema tekmo proti Madžarki Lili  zgubila z rezultatom 0:2 v setih. Karin Volt je četrtfinalno tekmo igrala proti domačinki Sonia Pianzi. Napeta in borbena tekma se je žal končala v prid italijanske z rezultatom 0:2 v setih. Prav tako kot Karin, je tudi Ana Tolar morala priznati premoč domačinki Alessandri Camparini in tekmo zgubila z rezultatom 0:2 v setih. Zadnja tekma našega drugega tekmovalnega dne je bila zelo napeta. Samuel Pate je v četrtfinalu naletel na prvega nosilca turnirja in kasnejšega finalista Italijana Raffaela Campiluppi. Prvi set je dobil Italijan s 4:6, Samuel se je v drugem setu zbral in z odlično igro zmagal 7:5, v tretjem, odločilnem setu pa je z malo smole za Samuela in kančkom sreče za Italijana set z rezultatom 4:6 pripadel Italijanu in je tako slavil z rezultatom 1:2 v setih. Končal se je naš drugi tekmovalni dan. Večer smo preživeli v čudovitem mestu Reggio Emilia. Na trgu so organizatorji pripravili tekmovanja v namiznem tenisu, ročnem nogometu, ogledali smo si akrobacije z rolkami,… Skratka dolgčas nam ni bilo niti sekundo!
Naš, na žalost zadnji tekmovalni dan je bil petek. V borbi za odličja sta nam ostala dva tekmovalca – Zala Jakše, ki je v četrtfinalu brez borbe tekmo dobila in Jure Andolšek. Prva je na igrišče stopila Zala Jakše. Borbeno tekmo je z rezultatom 0:2 v setih Zala žal izgubila proti Arianni Boncompagni, ki je bila na koncu drugo uvrščena igralka turnirja U12. Tudi Jure Andolšek je po zgolj dobrih 40 minutah moral priznati premoč državnemu reprezentantu Moldavije in na koncu drugo uvrščenemu igralcu turnirja U16 Cirilu Snitari. S tem so člani TK Portovald zaključili dvoboje na mednarodnih športnih igrah. Tako v svojem imenu, kot v imenu TK Portovald vsem sodelujočim čestitam za borbeno igro in lepe tekme predvsem pa sem ponosna na vaše športno obnašanje na turnirju. Večer smo preživeli v mestu. Izkoristili smo večer za sprehod po mestu, Gal, Jure in Samuel pa so se udeležili turnirja v ročnem nogometu. Prislužili so si tudi medalje – Gal zlato, Jure srebrno in Samuel bronasto. Čestitke!

Sobotno dopoldan smo bili prosti. Odšli smo v mesto, kjer so imeli tenisači prosto. Po kosilu nas je avtobus odpeljal v Correggio, kjer smo si ogledali finalne tekme U12 in U16. Ob 18. uri pa je sledila podelitev medalj najboljšim. Člana TK Portovald Zala Jakše in Jure Andolšek sta si priborila tretji mesti. Zala v kategoriji U12, Jure pa v kategoriji U16. Obema iskrene čestitke! Sledila je večerja na ulici – street food. Okušali smo hrano najboljših italijanskih kuharjev – raviole s špinačo in sirom, mesne kroglice, hamburger,… Po večerji in sprehodu po ulici samih dobrot smo se udeležili še koncerta na ulici, kjer so glasbeniki vabili vse meščane, da se jim pridružijo pri igranju. Jelena in Kaja sta se udeležili in nastopili v »orkestru«.

In tu je že nedelja, naš zadnji dan v Reggio Emilia. Dopoldne smo odšli navijat za naše nogometaše na bližnji stadion. Naši nogometaši so bili favorizirani skozi celoten turnir in tako zasluženo zmagali turnir U16 in prejeli zlata odličja – ČESTITKE! Po kosilu je sledil počitek in pakiranje prtljage. Ob 19. uri smo odšli na trg bodrit in navijat za našega atleta z AK Krka Novo mesto. Žan Žepič je tekmoval v disciplini tek na 3000m in dosegel odlično 2. mesto – Čestitke Žan!

Ob 21. uri je sledila še zaključna prireditev s podelitvijo medalj našim nogometašem. Na centralnem trgu smo slišali državno slovensko himno in marsikomu je kar zastal dih ob tako lepem trenutku. Tudi Žan je prejel medaljo na drugo mesto. Za zaključek še ognjemet in spuščanje zastav ter ugašanje ognja in igre so se končale.

Preživeti teden v Italiji je prehitro minil. Neizmerno smo uživali, polni smo novih doživetij, izkušenj, poznanstev,… Še enkrat vsem sodelujočim ISKRENE ČESTITKE! Zelo sem ponosna na celotno ekipo! Še posebej pa zahvala za vso pomoč, podporo in dobro voljo v ekipi zdravnici Biljani Marić Kovačević.

Tenisači, jutri srečno v novo šolsko leto in se vidimo na tenisu!

Ana Benčina
Pokrovitelj dogodka je Mestna občina Novo mesto.