Iz Rusije se nam javil naš član Robert Bartol. Robert tam obiskuje šolo in spoznava te nam oddaljene kraje. Veseli smo, da se nam javil in nam poslal nekaj zapiskov o svojem  šolanju . Robertu se zahvaljujemo in mu želimo veliko študentskih ter osebnih uspehov.

4.12.2011
Tako, teden je minil in na ledenih plocnikih sem ze hitrejsi od babusek. V solo hodim popoldne od 16.00 do 20.00. Moji sosolci so Nigerijci, Tadziki, Iranci in Kitajci. Studirajo vrtanje nafte. Ddopoldne naredim domace naloge, se ucim pisati, telovadim in kuham. Stedilnik ni ravno tak kot doma, 30 minut se greje, potem pa se cca 700 gramov ribe pece 50 minut. Do sedaj sem poizkusil trsko, paltusa (vrsta morskega lista), scukico iz Dvine, jutri je na vrsti gorbusa (vrsta lososa, podobna postrvi). Jedel sem jo ze v konzervi in dimljeno. Dimljena je odlicna. V glavnem, vse ribe so odlicne, sveze zamrznjene (pomeni ze na ladjah) in z zelo malo ali nic glazure. Cene razumne, file trske brez koze 4,8 EUR, paltus brez glave in repa 8 EUR, scuka 4 EUR, gorbusa 2 EUR. Govorimo o kosih, ki imajo v povprecju 700 g, to je za nase pojme trofejna riba.
Tukaj je dobro vse, kar je rusko. Pivo je boljse in cenejse kot nase, ruski sampanjec je soliden glede na ceno (2,5 EUR), kvas je okusna osvezilna pijaca, okus mocnejsi od piva, alko 1% cena 1,3 EUR za 2 litra. Vodka je pa tako ali tako krona ruskega stvarstva. Cena solidnega zvarka je na ravni ne najboljsega uvozenega vina (6 EUR po litru). Seveda pa je treba poizkusiti se marsikaj. Da ne bom vsega ruskega hvalil, Kruh je kot zaganje, vino s Kavkaza sem poizkusil prvic in zadnjic.
Uvozene stvari so vse ena srednja zalost s previsoko ceno. Izgleda, da ruski uvozniki prevec gledajo na nabavno ceno ali pa ruski kupci precenjujejo zahodno blago. Verjetno so tudi carine visoke.
Temperature so zaenkrat znosne, najnizje ta teden -6, naslednji teden pricakujemo -13. Dvina se ni zmrznila do konca, na morje pa grem naslednji teden. Imam kaksnih 50 km do popolne divjine ob Belem morju, dosti dlje naprej pa ni ceste.
3837 km sem prevozil v 5 dnevih (strosek z nocninami 394 EUR). Avion je cenejsi, ampak to ze ne bi bila pustolovscina;)
Tako, tole je bilo 40 minut pisanja na mobitelu. Upam, da bom lahko kmalu nabavil notebook, potem bo slo hitreje.
Pozdrav vsem, Robert

11.12.2011
Tako, vse bo na enem kupu. Pa se kontrolirate me lahko, ce se bom ponavljal.
Naucil sem se pisati v ruski cirilici. V rokopisu, seveda. To zanimivo vadbo prstov in mozganov sem zakljucil s celostranskim spisom, ki ga je mlada profesorica celo znala prebrati.
Druga novica je, da sem koncno dosegel obrezje Belega morja. Teh zadnjih 35 kilometrov sem vozil izjemno pazljivo, kajti zelel sem se pohvaliti, da sem Evropo prekrizaril brez prometnih prekrskov. No, uspelo je!! Toliko dobrih idej imam, kaj poceti z denarjem. Verjetno sem prihranil 6000 rubljev, ki jih rabim za s krznom podlozeno oficirsko bundo. Tale mornarski plascek in polhovka bosta verjetno pocakala na marec, ko spet prideta na vrsto. Vceraj, na obali Belega morja, me je ze premrazilo do kosti. Temperatura -5 niti ni tako strasna, ampak kako tukaj piha s kopnega na morje …
Vsaj moskemu spolu sem dolzan se nekaj podatkov o potovanju. Povprecna poraba goriva 6,3 l/100km, povprecna hitrost 68 km/h. Cena bencina 95 v Rusiji 28 rubljev (0,70 EUR). Strosek poti z nocninami 394,00 EUR. V tiste nicle za decimalno vejico nisem tako preprican, v tisto pred njo pa sem :).
Belo morje sem dosegel v Severodvinsku. Prijatelj Vitalij se je se danes cudil, kako mi je to uspelo, saj je bilo to mesto se nedavno tega zaprto celo za Ruse, kaj sele za tujce. Ne, nihce me ni nadlegoval. Ce me policaji ustavijo, se nasmihajo nad mojo registracijo (CEBEP) in mojo studentsko izkaznico v rodilniku (Roberta Bartola), narocena je bila po telefonu, pa je prislo do napake.
Drugace, fotografije belega morja se dobite (danes posiljam “sivo morje”).
Ruski alkoholizem sem prvic spoznal v najslabsi luci, tega se iz Slovenije ne spomnim, vsaj ne med izobrazenci ne. S sosedom, diplomantom smeri nafta in plin, sva se v petek zvecer na njegovo pobudo dogovorila za skupni izlet. No, noc je bila mlada, med mojo in njegovo sobo (20 metrov) pa se nekaj “ovir”. Na kratko, naslednji dan ob desetih se ga se zbuditi ni dalo. Da, malo mu je le nerodno, od takrat se se ni prikazal.
Pojma noc in dan pocasi izgubljata pomen. Smisel dobiva povezava noc in mrak. Vrh bo dosezen 22. decembra. Verjetno bom takrat lahko rekel temu 20 ur temne in 4 ure svetle noci. V menu to pricakovanje zbuja vznemirjenje, v tu zivecih Rusih pa depresijo. V telovadnici se tu in tam nekdo spremeni za 10 ali 15 minut v kip, ki zre v nedoloceno daljavo … in se cez cas vrne med nas;).
Kje je dom ruske in nasploh slovanske duse, o temu sploh ni dvoma. Na dezeli, na vasi, seveda. Vitalij je doktor znanosti, njegov oce je bil pilot, z zemljo se ze nekaj rodov druzine Petrik ne ukvarja. Ko pa sva prispela na njegovo daco, se je ves raznezil, se razgovoril o pretvorbi mocvirja v plodno zemljo, pridelku in o temu, kako ga moram obiskati tudi poleti.
Vitalij se nikoli ni bil na jugu. Ne bojte se, sem ga ze povabil. Slaba stran povabila je le ena. Poletja na severu mu morda ne bodo vec vsec…
22.12.2011 NAJKRALŠI DAN…FOTO SPODAJ

Dragi prijatelji,

Potrpljenje je bozja mast, sem si rekel in posnel najkrajsi dan tega leta v Arhangelsku. Da, res je, 22. december je najkrajsi dan v vecini krajev severne poloble. In jutri se zacenja Novo leto – ce ne bi bilo vmes religij, obicajev, tradicij, navad …
No, jaz praznujem delovno. Sicer okusam rdeca suha vina, ki so tu na voljo, ampak verjemite, to ni noben uzitek. Ruska, moldavska, bolgarska vina so skoraj zanic, spanska tudi, francoskih slabih vin ni. Tista, ki stanejo evro in pol sredi Pariza, stanejo tu 5 evrov. Priloznost zanesljivo obstaja. Izobrazeni Rusi pijejo vodko le v druzbi tujcev, rdece suho je zelo modno, vecina jih ze pravilno izgovori besedo “flavonoidi” ( no, tudi meni je vcasih delala tezave :)), jaz jih pa zdaj poucujem, da je flavonoidov najvec v slovenskem refosku.
Nazaj na polarni krog.
Svetovna otoplitev obstaja. Na polarnem krogu je zadnje case topleje kot mnogo juzneje, pri nas na primer. Danes je sicer bilo minus 4, ampak brez vetra ni to nic. Srajca in mornarska jakna pa ne zebe prav nic. Reke ne zamrznejo, strastni ribici se utapljajo zaradi pretankega ledu ( led mora biti zelen, hitro se ucim ), jaz ne morem v muzej Lomonosova. Je na otoku, poleti vozi brod, zdaj pa naj bi se do tam pripeljal po ledu z avtomobilom. Morda februarja ? …..
Sonce je vzslo ob 11.20, zaslo ob 15.20, dan je uradno trajal 3 ure in 52 minut. Sonce se je dvignilo 2 stopinji nad horizont ( ce ti sije na vrh glave je to 90 stopinj, to se zgodi ob enakonocjih na ekvatorju ). Vendar, kot vidite na fotografijah, ni tako strasno, kot menijo astronomi. Sicer je res tezko reci, da je ta vecni mrak dan. Noc pa tudi ni.
Ljudje psihicno trpijo. Vsak drugi prijatelj iz sole ali fitnes kluba me sprasuje, kako priti na jug. Ni vazno kam, Bolgarija, Portugalska, Nemcija. Kamorkoli s severa. Saj jih razumem. Mene po tej pustolovscini caka dolgo vroce poletje ( upam, da ne bo zatajilo prav drugo leto), tenis in plavanje, njih pa tri mesece nekaksne pomladi. Ce ni srece, pade sneg tudi v juliju. In potem spet zima.
Imajo pa prebivalci severa tako imenovane “severno podporo”. K placi doda Moskva se 70 odstotkov, tako da denarja tu ne manjka, po 20 letih zivljenja na severu pa dobijo se 25.000 EUR za nakup stanovanja v juznih predelih Ruske federacije. V Stavropolu, na primer, ponujajo stanovanja v novogradnji po 650 EUR za kvadratni meter. To pomeni, da je za Severjane ( ko sem jih imenoval Severnjaki, so se valjali po tleh od smeha … mi bodo se razlozili, zakaj ) 40 kvadratnih metrov zastonj in par, ki je ostal ziv do pokojnine se lahko preseli na Kavkaz. Ali kam drugam, seveda.
To je bil do zdaj najbolj markanten dan tu na severu. Ampak domacini mi obljubljajo se vec spektakularnih Arkticnih dozivetij.

Pozdrav vsem, Robert

Pozdrav vsem, Robert

bartol

bartol-1

wp_000070

Vsi clani nad 50, na pomoc!!! Tudi mlajsi dobrodosli! Hudo!!! R.

novo.-novo.-novo

wp_000074

wp_000075

_004

NAJKRAJŠI DAN 22.12.2011
the-shortest-day-1024

the-shortest-day-1033

the-shortest-day-1054

the-shortest-day-1350

the-shortest-day-1640

NOVO NOVO 14.1.2012

Dragi prijatelji,

Pravoslavni svet je svet praznikov. Ruski studentje, moji sosedi, so se par dni pred katoliskim Bozicem zaceli zelo zanimati za krscanske obicaje pri nas. Razumel sem besedilo med vrsticami, nabavil primerno kolicino vodke in skupaj smo proslavili nas Bozic. Potem so odsli domov na pocitnice…..
Gregorijansko Novo leto sem praznoval s Kitajci, ki so tudi ostali v studentskem domu. Vecina jih je s severa Kitajske, iz mesta Urumchi, Ujgurska pokrajina. Radi jedo zacinjeno, pekoce, kar mene za razliko od Rusov sploh ne moti. Se bolj si bodo zapomnili Slovenijo po hrenu 🙂 Branko Atanaskovic je z njim sokiral Arabce, jaz sem ga preizkusil na Kitajcih. Deluje, skakljali so kot zabice in to zelo dolgo, nihce pa ni zelel popiti vode, ki sem jo vnaprej pripravil. Uzivali so do konca 🙂
Ze dopoldne  sem od domacinov izvedel, da bo ognjemet ob 3.00 zjutraj. Na severu je treba docakati polnoc doma. Kitajci tega niso verjeli, tako da sem na mesto dogodka odracljal sam. Ognjemet je bil prekrasen. Prebral sem, da je stal 30.000 dolarjev, ogledalo pa si ga je prav toliko ljudi. Trajal je 30 minut ob spremljavi precej resne glasbe. Ja, prireditve res znajo organizirati.
Ta dan sem po zaledenelih plocnikih prehodil vec kot 15 km. Od ramen nizje je vse bolelo.
Pravoslavni Bozic sem z Dimitrijem prezivel sportno. Cez dan tenis na leseni podlagi v zelo temacni telovadnici, zvecer pivo v bliznjem bifejcku. Spoznala sva se v fitnes klubu, ziviva pa vsega 200 metrov narazen. Pogovarjava se o vsemu, razen o njegovemu delu. Fotografije s tenisa ne dovoli objaviti, tako da so v ozadju bodoce prvakinje.
Na Bozicni dan sva se odpeljala v Male Karele na smucarski tek. Zame prvic v zivljenju. Dobronamerni, oglejte si fotografijo…… ostali pa video 😀

Predvcerajsnjim sem z Vitalijem in njegovimi prijatelji prezivel se Staro novo leto. Bogato oblozena miza, vodka in sampanjec v potokih, besed ni zmanjkalo….morda je padla celo kaksna prevec. Obljubili smo si, da gremo za praznik Krsta Kristusa tudi sami na krst. Saj veste, kaj je to ? To je tisto, ko se led razbije……. potem pa cof v vodo 🙂
Upam, da se ne bodo premislili. Jaz se ne smem, saj bi v zos spravil celo nacijo. No, 19. januar je blizu ….in do sedaj zrtev se ni bilo, zdravje pa je menda zagotovljeno za celo leto vnaprej. V druzbi je bil doktor medicine, predavatelj na medicinski fakulteti, ki je to potrdil. Je pa dodal:”V to moras globoko verjeti, pa bo delovalo.”

Prvi teden pocitnic se je dogajalo nekaj, za kar sem mislil, da se vec ne more zgoditi. Sole ni bilo, fitnes klub je bil zaprt, prijatelji (oba prijatelja, ce sem natancen) so se raztepli po svetu. In jaz sem se spomnil, kar mi je govorila babica in cesar si 20 let nisem privoscil:”Noc je za spanje!”. Noc na severu pa je dolga. Na predvecer pravoslavnega Bozica me je zbudil Dimitrij.
Se lani sem zmagal na festivalu tujih studentov s Jeseninovo pesmijo Ti ne ljubis me iz mojega zeleznega repertoarja. Za nagrado sem bil oproscen zakljucnega izpita za prvo polletje. Nagradi sem se odpovedal in izpita so bili oprosceni trije sosolci iz Tadzikistana. Bandica, obljubili so, da bodo peli in plesali v indijskem stilu za moj dokumentarni film o severu. Zaenkrat so me nategnili. Izpit sem naredil z rezultatom 95% in Rusi pravijo, da jih usesa bolijo ze precej manj.
Z ucenjem slovnice nadaljujemo v februarju. Januar je namenjen izboljsevanju besednega zaklada. Izbral sem geografijo, ekonomijo in informatiko. Zabava prav po moji meri.

Arhangelsk je vec kot 500 let staro mesto. Klima za ruske pojme ni strasna, 40 stopinj pod niclo je tu obicajno, ni pa vsakodnevno. Poln je krasot in bede. V naslednjem pismu bom poizkusil predstaviti oboje. Divjina pa sploh ni dalec, zacne se kakih 30 km juzno, vzhodno in zahodno. Najblizja civilizacija na je na jugu, 750 km do Vologde. Na vzhodu je prvo vecje mesto Vorkuta. Dostop z avtomobilom je mozen pozimi po zamrznjenih rekah. Ampak razdalje so ogromne. Na zahodu je finski Rovaniemi, po cesti 2134km.