Večina rekreativcev se velikokrat sprašuje, koliko energije porabi v času športne aktivnosti. Osebni trener Gašper Predanič vam pomaga to izračunati.Torej, kako vem, koliko energije porabim v času ukvarjanja z športnimi aktivnostmi. Poglejte spodnjo tabelo. Za povečavo kliknite na sliko.

Poraba energije je odvisna od mnogih dejavnikov (starost, hitrost metabolizma, telesna teža, vrsta aktivnosti… Zato naj vam bodo izračuni le v informativno pomoč, da si boste lahko lažje izračunali vašo porabo energije in temu primerno lahko z obroki vnesli vse potrebno.
Formula: koliko energije porabim

koeficient porabe glede na aktivnost (glej tabelo) * telesna teža (kg)* čas trajanja aktivnosti (min)
Izračunano številko, ki ste jo dobili s pomočjo uporabe tabele, enačbe, časa trajanja in telesne teže prištejte k vaši porabi energije, ki ste jo izračunali iz enačbe bazalnega metabolizma(http://www.cenim.se/harris-benedict.html ), h kateri pa ste prišteli (pomnožili) še vaš cilj oz. potrebo vnosa energije, ki jo ima telo.

Predpostavimo, da se je vaša številka celotne porabe energije ustavila pri številki 3000 kcal. Kaj to pomeni? To pomeni, da je potrebno dnevno zaužiti 3000 kcal z šestimi do sedmimi obroki. V nasprotnem primeru, če bo vaš vnos premajhen, se lahko prične dogajati, da s treningom ne boste napredovali kot tudi, da bo vaše počutje temu primerno slabše. Še posebej, če bo zaužita prehrana prihajala iz nekvalitetnih virov.

634630972479520208_tabela_poraba_kalorij_975_650
vir:www.siol.net in www.cenimse.si